Despre concurs

Orice sfârșit poartă în el sămânța unui nou început, iar acest nou început nu se poate manifesta decât prin actul creator al individului de a transforma o posibilitate în realitate.

Acest concurs apare din dorința de a pune în evidență nevoia omului de a cultiva un spațiu și un timp personal, unde trăirile, frământările, dorințele cele mai adânci găsesc atenția și răbdarea de care au nevoie pentru a se decanta, a se maturiza și a putea fi exprimate prin activități care hrănesc mintea și spiritul (altfel suntem „mâncați de gărgărițe”, cum spunea G. Funica).

În societatea de hiperconsum în care ne aflăm, tendința de a înlocui orice răgaz cu o șansă de a vinde sau a cumpăra un bun sau serviciu nu pare să fie benefică spiritului omului, care se hrănește mai ales cu sens și nu cu atribute exterioare plăcute simțurilor. Societatea umană se confruntă în momentul de față cu probleme exterioare care pot fi ameliorate și chiar îndepartate pentru binele generațiilor viitoare prin educație și prin exersarea liberă a creativității inerente omului.

După cum precaut ne sfătuia Gabriel Funica:

„Cartea este singurul suport, tehnic vorbind, singurul instrument eficient graţie căruia putem strînge la un moment dat, prin efort personal, o brumă de cultură. La ce bun? va tresări nervos scepticul de serviciu. La nimic, dacă ne gîndim la un cîştig financiar imediat şi la tot, dacă ne gîndim la întemeierea sau reţinerea fiinţei în datele umanităţii ei. Altfel prin ce ne-am mai deosebi unii de alţii?“

Scopul acestui concurs este, așadar, de a stimula cursul unei culturi autentice de care oamenii au nevoie pentru a se descoperi pe ei înșiși și lumea din jurul lor și pentru a trăi o viață autentică, plină de sens și imaginație.